Kiemgroenten - Klein maar krachtig!
Waarschijnlijk heb je ooit vroeger op school, of thuis wel eens tuinkers op watjes laten groeien. Dagelijks liep je dan naar de vensterbank om te kijken of de zaadjes al waren uitgekomen.
Tuinkers is een van de, en misschien wel de meest, bekende kiemgroente. Op de voet gevolgd door taugé en alfalfa. Maar heb je weleens stilgestaan bij de gezondheidsvoordelen die het eten van kiemen met zich meebrengt? In deze blog vertel ik je er alles over.
Wat zijn kiemgroenten?
Kiemgroenten, kiemen, spuiten of spruitgroenten, allemaal andere benamingen van dezelfde kleine, sprietige groenten. Het zijn eigenlijk gewoon hele jonge plantjes. Ze zijn nog maar net uit hun zaadje gekomen (ontkiemd) en we eten ze voordat ze uitgroeien tot een volwaardige groente. Kiemgroenten teel je niet in aarde, maar op water (of dus watjes). Zo is taugé de kiem van de mungboon en kun je zelf wel invullen waar broccolikers de kiem van is.
Wat maakt kiemgroenten zo gezond?
Kiemgroenten zijn een prima bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels, maar ook van antioxidanten. En laten we die, in de huidige maatschappij goed kunnen gebruiken! Antioxidanten ruimen vrije radicalen op. Vrije radicalen zijn een bijproduct van je stofwisseling. Deze moleculen ontstaan als voedingsstoffen worden omgezet in energie. Maar vrije radicalen ontstaan ook door invloeden van buitenaf, denk aan make-up, alcohol, medicijngebruik, verontreinigde lucht, roken en stress. Maar ook UV-straling en sporten zorgen voor vrije radicalen.
Teveel vrije radicalen of een antioxidanten tekort zorgt voor oxidatieve stress: een beschadiging aan gezonde weefsels en cellen in ons lichaam. En oxidatieve stress kan zorgen voor o.a. een grotere kans op gezondheidsklachten. Een leven zonder vrije radicalen is niet denkbaar, en mogelijk ook niet wenselijk. Maar alles in het leven draait om balans. Dus een goede balans tussen vrije radicalen en antioxidanten is wel prettig. In dat opzicht is het toevoegen van kiemgroenten aan je voedingspatroon een goed idee!
Hoe kun je kiemen toevoegen aan je maaltijd?
Zelf eet ik graag wat kiemen op een glutenvrije cracker met hartig beleg. Maar je kunt ze ook prima gebruiken als topping op een salade of zelfs een kop soep. In Nederland eten we taugé veelal in wokgerechten, maar je kunt deze ook rauw eten bijvoorbeeld in een salade of op een cracker.
Zelf kiemen kweken
Gelukkig zijn er tegenwoordig veel supermarkten waar je taugé, tuinkers en zelf vaak ook een klein assortimentje gemengde kiemgroenten kunt kopen. Maar wil je biologische kiemgroenten? Dan moet je goed zoeken. Vandaar dat ik ze het liefste zelf kweek. Je hebt echt niet veel nodig. Een kiemschaaltje, zaadjes, een beetje geduld en je bent klaar.
Biologische zaden
Eind 2021 zijn we gestart met de verkoop van de biologische zaden van De Bolster. En wat zijn die zaden goed ontvangen. Ga jij ook aan de slag met die krachtige, gezondheid bevorderende kiemen? Wij vinden het superleuk als je ons tagt met je oogst op social media.