Menu
EUR
IJzer Bisglycinaat: De beste keuze voor een optimaal ijzergehalte

IJzer Bisglycinaat: De beste keuze voor een optimaal ijzergehalte

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

IJzer bisglycinaat is een populaire keuze voor mensen die hun ijzergehalte willen verbeteren. Dat komt door de uitstekende opname en lage kans op bijwerkingen. Dit type ijzer, dat gebonden is aan het aminozuur glycine, staat bekend om zijn efficiënte opname door het lichaam. Het wordt dan ook vaak aanbevolen voor mensen met een ijzertekort. Ontdek meer over de effectiviteit van ijzer bisglycinaat, hoe je het veilig kunt gebruiken en welke voordelen het kan bieden voor jouw gezondheid.

Wat is ijzer bisglycinaat?

IJzer bisglycinaat is een vorm van ijzer dat gebonden is aan het aminozuur glycine. Deze verbinding wordt ook wel chelatie genoemd en maakt het ijzer stabieler en beter opneembaar voor je lichaam in vergelijking met veel andere ijzersupplementen. Sommige andere vormen van ijzer zijn moeilijker door je darmen op te nemen, waardoor ze vaak maag- en darmklachten veroorzaken. IJzer bisglycinaat wordt echter efficiënt opgenomen, zonder je spijsverteringskanaal te irriteren.

De werking van ijzer bisglycinaat is bijzonder, omdat je lichaam deze vorm van ijzer als een aminozuur herkent. Hierdoor wordt het ijzer op een verglijkbare manier opgenomen als eiwitten uit voedsel. Dit maakt het bijzonder geschikt voor mensen met spijsverteringsproblemen of een verhoogde ijzerbehoefte, zoals zwangere vrouwen. Ook vegetariërs en veganisten kunnen baat hebben bij ijzer bisglycinaat, omdat zij mogelijk moeite hebben om voldoende ijzer uit hun voeding te halen.

Voordelen van ijzer bisglycinaat t.o.v. andere soorten ijzer supplementen:

  • Hoge biologische beschikbaarheid: Biologische beschikbaarheid verwijst naar hoe goed een stof door het lichaam kan worden opgenomen en gebruikt. IJzer bisglycinaat heeft een aanzienlijk hogere biologische beschikbaarheid dan traditionele ijzersupplementen. Doordat het is gebonden aan glycine, wordt het beschermd tegen interactie met andere stoffen in de darmen die de opname kunnen verstoren.
  • Minder bijwerkingen: Een groot voordeel van ijzer bisglycinaat is dat het minder vaak maag- en darmproblemen veroorzaakt. Veel mensen ervaren bij gebruik van traditionele ijzersupplementen last van misselijkheid, constipatie of een opgeblazen gevoel, doordat het de slijmvliezen irriteert. Bij ijzer bisglycinaat blijft het ijzer echter gebonden aan glycine totdat het wordt opgenomen, waardoor het risico op irritatie sterk wordt verminderd.

Door deze unieke eigenschappen is ijzer bisglycinaat niet alleen doeltreffender, maar ook prettiger in gebruik voor mensen die gevoelig zijn voor maag- of darmklachten. Het maakt het tot een betrouwbare keuze voor langdurige suppletie, vooral voor diegenen die kampen met chronische ijzertekorten.

Hoeveel ijzer bisglycinaat per dag

De aanbevolen dosering van ijzer bisglycinaat kan variëren, afhankelijk van je leeftijd, geslacht en gezondheidstoestand. Gemiddeld wordt aangeraden om 20 tot 30 mg per dag in te nemen, maar bij een vastgesteld ijzertekort kan je arts of gezondheidsdeskundige een hogere dosering adviseren.

  • Vrouwen: Vooral tijdens de menstruatie of zwangerschap hebben vrouwen vaak meer ijzer nodig. Een dagelijkse inname van 18-27 mg wordt doorgaans aanbevolen.
  • Mannen: Mannen hebben over het algemeen een lagere behoefte aan ijzer. Een dosering van 10-15 mg per dag is meestal voldoende.

Het is belangrijk om advies in te winnen bij een arts of gezondheidsprofessional, voordat je begint met een supplement. Zij kunnen je adviseren over de juiste dosering voor jouw specifieke situatie.

[products=blog_ijzer]

Waarom kiezen voor ijzer bisglycinaat?

Er zijn verschillende soorten ijzersupplementen op de markt, maar ijzer bisglycinaat heeft enkele unieke voordelen die het tot een uitstekende keuze maken:

  • Snelle opname: Door de binding aan glycine wordt het ijzer snel en effectief opgenomen.
  • Geschikt voor gevoelige magen: In tegenstelling tot veel andere vormen van ijzer, veroorzaakt ijzer bisglycinaat zelden bijwerkingen zoals constipatie of een opgeblazen gevoel.
  • Effectief bij ijzertekort: Bij mensen met een bewezen ijzertekort kan ijzer bisglycinaat een uiterst effectieve manier zijn om snel het ijzergehalte te verhogen.

Wanneer heb je extra ijzer nodig?

Sommige groepen mensen hebben een verhoogde behoefte aan ijzer. Dit kan te maken hebben met je dieet, leefstijl of een specifieke gezondheidsconditie.

  • Vegetariërs en veganisten: Plantaardige voeding bevat minder goed opneembaar ijzer dan dierlijke bronnen, waardoor supplementen zoals ijzer bisglycinaat een uitkomst kunnen bieden.
  • Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap neemt de behoefte aan ijzer toe, omdat zowel de moeder als de groeiende baby ijzer nodig hebben voor een goede bloedvoorziening.
  • Bloedarmoede: Mensen met bloedarmoede door een ijzertekort kunnen baat hebben bij een supplement zoals ijzer bisglycinaat. Dit kan helpen om hun ijzergehalte te herstellen en de symptomen van bloedarmoede te verlichten.

Wat zijn de symptomen van een ijzertekort?

Een ijzertekort kan verschillende symptomen veroorzaken die invloed hebben op je dagelijks leven. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Vermoeidheid en gebrek aan energie
  • Bleke huid
  • Kortademigheid
  • Duizeligheid
  • Broze nagels
  • Rusteloze benen

Herken je deze symptomen bij jezelf? Dan is het verstandig om je ijzergehalte te laten controleren door een arts.

Hoe neem je ijzer bisglycinaat in?

IJzer bisglycinaat is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder tabletten en capsules. Het wordt aangeraden om het supplement in te nemen met een glas water, bij voorkeur op een lege maag voor de beste opname.

  • Inname met vitamine C: Om de opname van ijzer te verbeteren, kun je het combineren met een natuurlijke bron van vitamine C. Vitamine C helpt het lichaam om ijzer efficiënter op te nemen.
  • Vermijd koffie en thee: Cafeïne kan de opname van ijzer verminderen, dus het is slim om deze dranken te vermijden rond het tijdstip waarop je het supplement inneemt.

[products=blog_esterc]

Waar let je op bij het kopen van ijzer bisglycinaat?

Niet alle ijzersupplementen zijn hetzelfde. Het is belangrijk om een product te kiezen van hoge kwaliteit, zodat je zeker weet dat je lichaam het ijzer optimaal kan opnemen.

  • Zuiverheid: Kies voor een supplement dat vrij is van onnodige toevoegingen en vulstoffen.
  • Dosis per tablet: Controleer hoeveel milligram ijzer bisglycinaat er in het tablet of de capsule zit, zodat je de juiste hoeveelheid inneemt.
  • Certificering: Ga voor producten die voldoen aan strikte kwaliteitsnormen en gecertificeerd zijn door betrouwbare instanties.

Kies voor ijzer bisglycinaat voor een gezonde ijzerbalans

IJzer bisglycinaat is een uitstekende keuze als je jouw ijzergehalte op peil wilt houden of verhogen zonder vervelende bijwerkingen. Door de hoge opneembaarheid en milde werking op de maag, is het een favoriet onder mensen met een verhoogde ijzerbehoefte of een ijzertekort. Door goed geïnformeerd te kiezen en wanneer nodig aanpassingen te maken, zet je een belangrijke stap naar een gezondere toekomst.

IJzer Bisglycinaat bestellen


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta
€
Mijn account
Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €55,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!