Hoe ontstaat verzuring van je lichaam door stress?
Hoewel de meeste mensen zich inmiddels redelijk bewust lijken te zijn van de nadelige gevolgen van stress op je gezondheid, lijkt het helaas nog steeds een algemeen geaccepteerd onderdeel van ons moderne leven. Stress kan echter vele verschillende gezondheidsklachten veroorzaken op allerlei gebieden. Denk bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk, spijsverteringsproblemen, slaapproblemen, jicht en zelfs haaruitval.
Maar hoe zit het precies met de minder bekende, zij het niet minder belangrijke, relatie tussen stress en de zuurgraad van je lichaam? Ben je benieuwd hoe verzuring van je lichaam door stress ontstaat en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn? Lees dan zeker even verder, want we hebben een aantal waardevolle inzichten voor je op een rijtje gezet.
Stress als katalysator van verzuring
Wanneer je wordt blootgesteld aan stressfactoren activeert je lichaam een zeer complex systeem van reacties, welke vaak worden aangeduid als de ‘vecht-of-vlucht’ respons. Deze reacties worden gereguleerd door je autonome zenuwstelsel en resulteren in de vrijlating van diverse hormonen, waaronder adrenaline en het “stresshormoon” cortisol. Hoewel deze hormonen essentieel zijn om snel te kunnen reageren op (levens)bedreigende situaties, kunnen ze echter ook onbedoelde neveneffecten hebben.
Eén van die ongewenste neveneffecten is de productie van melkzuur. Tijdens momenten van intense stress treedt er in je lichaam een systeem in werking, waarbij de zuurstoftoevoer naar bepaalde delen van je lichaam beperkt wordt en zorgt voor een anaerobe omgeving. Dit heeft als doel je energievoorziening aan te vullen of over te nemen, zodra je energiebehoefte groter is dan de hoeveelheid energie die je lichaam kan genereren. Dit systeem, waarbij glucose wordt omgezet in melkzuur als alternatieve energiebron, is een vernuftig systeem, ware het niet dat het oorspronkelijk bedoeld is voor kortdurende stresssituaties.
In onze moderne samenleving ervaren velen van ons echter te veel en te vaak langdurige stress, waardoor dit prachtige overlevingsmechanisme te pas en te onpas geactiveerd wordt. Wanneer dit overmatig en zonder de benodigde rustperiodes gebeurt, kan er een ophoping van melkzuur in je lichaam ontstaan met verzuring van je lichaam door stress als ongewenst gevolg. Waar onder “normale” omstandigheden melkzuur wordt afgebroken en afgevoerd door je lichaam, krijgt het bij chronische stress niet de kans om dit proces adequaat uit te voeren. Hierdoor hoopt het melkzuur zich op in je bloed, met ernstige en langdurige verzuring van je lichaam door stress als gevolg.
Hoe beïnvloed een verhoogde zuurgraad je gezondheid?
Een verhoogde zuurgraad wordt ook wel acidose genoemd en kan verschillende negatieve effecten hebben op je gezondheid.
Chronische ontstekingen
Verzuring wordt vaak in verband gebracht met ontstekingsreacties in het lichaam, waarbij chronische ontstekingen vaak als onderliggende factor worden beschouwd bij allerhande gezondheidsproblemen. Naast de directe impact die stress heeft op je welzijn, benadrukt dit dus ook het belang om stress te verminderen vanwege de potentieel schadelijke gevolgen op de lange termijn.
Botgezondheid
De verzuring van je lichaam door stress kan ook van invloed zijn op je botgezondheid. Wanneer de pH-waarde van je lichaam langdurig verhoogd is, kan dit in de eerste plaats leiden tot een verstoring van de calciumopname van je lichaam. Hierdoor bestaat het risico dat je lichaam ter compensatie calcium gaat onttrekken uit je botten, met een afname van de botdichtheid als gevolg.
Spijsverteringsproblemen
Een verstoorde zuur-base balans kan bovendien je spijsvertering beïnvloeden. De verhoging van de zuurgraad kan de slijmvliezen van je spijsverteringsstelsel dusdanig irriteren, met als gevolg ontstekingsreacties die de normale functies van je maag en darmen kunnen verstoren.