Menu
EUR
Herken de symptomen van een vitamine B12 tekort

Herken de symptomen van een vitamine B12 tekort

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Voel je jezelf de laatste tijd nogal moe, lusteloos en vergeetachtig en heb je daarnaast tintelingen in je handen en voeten of ben je kortademig zonder duidelijke reden? Dan zou het zomaar eens kunnen zijn dat je een vitamine B12 tekort hebt.

Eerder genoemde klachten zijn namelijk allemaal signalen die kunnen wijzen op een vitamine B12 tekort, een veelvoorkomende, maar vaak over het hoofd geziene aandoening. Maak je echter geen zorgen, want er is niet direct een reden tot paniek. Wanneer je de symptomen van een vitamine B12 tekort herkent en de oorzaken ervan leert begrijpen, kun je actie ondernemen om het tekort aan te vullen met effectieve behandelingen. Ook kun je uiteraard preventieve maatregelen nemen om een vitamine B12 tekort dat mogelijk op de loer ligt in de kiem te smoren.

Vitamine B12 tekort symptomen worden vaak niet direct herkent

Het is verbazingwekkend hoe vaak de symptomen van een vitamine B12 tekort over het hoofd worden gezien. Vermoeidheid, duizelingen, concentratieproblemen, geheugenproblemen en tintelingen in ledematen zijn typische klachten van een vitamine B12 tekort, echter worden deze symptomen vaak toegeschreven aan alledaagse oorzaken zoals ouderdom, stress of vermoeidheid. Bovendien worden de gevolgen van een vitamine B12 tekort vaak onderschat, terwijl het toch echt een aandoening is die serieus genomen moet worden. Wanneer je merkt dat je één of meerdere klachten ervaart, is het dus belangrijk om serieus te overwegen of een vitamine B12 tekort hiervan de oorzaak kan zijn.

Vitamine B12-tekort oorzaak: Begrijpen hoe het tekort ontstaat

Een vitamine B12-tekort kan ontstaan door diverse oorzaken en risicofactoren. Eén van de meest voorkomende oorzaken is een onevenwichtig dieet, maar ook problemen met de opname van vitamine B12 in het lichaam komen nogal eens voor.

Hoe ontstaat een vitamine B12 tekort door een onevenwichtig dieet?

Een vitamine B12 tekort door een onevenwichtig dieet ontstaat wanneer er te weinig voedingsmiddelen worden gegeten welke rijk zijn aan vitamine B12. Met name vegetariërs en veganisten lopen vanwege hun dieet een verhoogd risico, gezien zij weinig tot geen dierlijke producten consumeren. Onder andere vlees, vis, eieren en zuivelproducten zijn zeer goede bronnen van vitamine B12, en laten dit nu net de producten zijn die vegetariërs en veganisten laten staan.

Het ontbreken van deze essentiële voedingsmiddelen in een dieet leidt dan ook meer dan eens tot een tekort aan vitamine B12. Het is dan ook van cruciaal belang dat mensen die zich aan een dergelijk strikt dieet willen of moeten houden, zich in ieder geval bewust zijn van de mogelijke risico’s en gezondheidsproblemen die zo’n dieet met zich mee kan brengen. Ook het toevoegen van alternatieve bronnen van vitamine B12 aan het dieet, bijvoorbeeld door het innemen van vitamine B12 supplementen, is sterk aan te raden om een zogeheten vitamine B12 deficiëntie te voorkomen.

Hoe kom je aan een vitamine B12 tekort door problemen met de opname?

Een vitamine B12 tekort door een probleem met de opname in het lichaam ontstaat vaak als gevolg van spijsverteringsproblemen. Onder andere maag- en darmziekten als coeliakie, de ziekte van Crohn en pernicieuze anemie zijn voorbeelden waarbij de opname van vitamine B12 verstoord wordt, maar ook het regelmatig gebruiken van maagzuurremmers kan een verminderde opname van vitamine B12 veroorzaken. In al deze gevallen kunnen de spijsverteringsprocessen in je maag en darmen de essentiële voedingsstoffen niet adequaat in zich opnemen, wat kan leiden tot een vitamine B12 tekort. Het slikken van vitamine B12 supplementen zal in dergelijke gevallen overigens weinig resultaat laten zien, maar gelukkig zijn er andere effectieve behandelingsmethoden die door een arts kunnen worden ingezet. Zo kunnen zij bijvoorbeeld met een speciale vitamine B12-tekort behandeling door middel van injecties het vitamine B12-tekort aanvullen.

Vitamine B12 tekort ervaringen: Leren van anderen

Bewustwording van alle risicofactoren van een vitamine B12 tekort en alle bijbehorende symptomen kunnen je helpen bij het voorkomen van een vitamine B12 deficiëntie. Behoor je tot de risicogroep, dan is het belangrijk om regelmatig een check-up te doen om eventuele tekorten tijdig te identificeren en aan te pakken, evenals het delen van ervaringen met anderen. Door van elkaar te leren kun je jezelf immers beter voorbereiden op mogelijke uitdagingen en zo nodig effectieve stappen zetten om je vitamine B12 tekort weer aan te vullen.

Hoe krijg ik snel mijn B12 omhoog?

Met de juiste aanpak kun je een vitamine B12 tekort relatief snel en eenvoudig aanvullen. Begin allereerst met een aanpassing in je dieet. Voeg voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan vitamine B12, zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Daarnaast kan het suppleren van vitamine B12 supplementen een goed alternatief zijn, met name wanneer je een vegetarisch of veganistisch dieet hebt. Vitamine B12 supplementen kunnen je helpen om je B12-niveau snel weer op peil te brengen, zodat je weer energieker en gezonder wordt. Naast voeding en supplementen raden we je bovendien aan een gezonde levensstijl te handhaven. Voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van stress kunnen immers allemaal bijdragen aan een betere opname van vitamine B12 in je lichaam.

Vitamine b12 bestellen >


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta
€
Mijn account
Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €55,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!