Heeft collageen bijwerkingen?
Hoewel het slechts zeer sporadisch voorkomt, is het niet volledig uit te sluiten dat je bepaalde bijwerkingen ervaart van collageen supplementen. Tot op heden zijn er gelukkig geen collageen bijwerkingen bekend welke ernstig of levensbedreigend van aard zijn. Collageen is per slot van rekening een lichaamseigen stof en is als supplement voor de meeste mensen veilig om in te nemen.
Heeft collageen bijwerkingen waar ik rekening mee moet houden?
De neveneffecten van collageen die wel bekend zijn vallen dan ook meer onder de noemer ‘onschuldige ongemakken van voorbijgaande aard’. Niettemin vinden we het bij Puur Mieke erg belangrijk om je hier open en eerlijk over te informeren. Uitsluitend wanneer je weet wat de mogelijke voor- en nadelen van een bepaald supplement zijn, kun je een gedegen afweging maken of het risico op bepaalde bijverschijnselen al dan niet acceptabel voor je zijn.
Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van collageen poeder?
Het innemen van een collageen supplement kan de volgende bijwerkingen veroorzaken.
Problemen met je spijsvertering
Hoewel er een grotere kans bestaat dat spijsverteringsproblemen optreden na het consumeren van gelatine (en dus niet door de inname van gehydrolyseerd collageen/collageenpeptiden), is het de vermelding echter wel waard. Bekende spijsverteringsproblemen zijn een opgeblazen gevoel, een vol gevoel, afwijkende stoelgang, buikpijn en gasvorming.
Een vieze nasmaak
Een vieze nasmaak valt uiteraard niet onder collageen bijwerkingen die slecht zijn voor je gezondheid. Het is meer een ongewenst ongemak dat je kan demotiveren het collageen supplement langdurig in te nemen.
Hoofdpijn
Gelukkig valt het aantal meldingen van hoofdpijn als één van de bijwerkingen van collageen tabletten reuze mee, toch is een bonkend hoofd niet volledig uit te sluiten. Uit onderzoek is gebleken dat een verhoogde waarde van glutaminezuur hier hoogstwaarschijnlijk aan ten grondslag ligt. Dit aminozuur is aanwezig in collageen en kan in hogere doseringen leiden tot een kloppend hoofd en hoofdpijn. Het is overigens niet zo dat hoofdpijn als gevolg van een teveel aan collageen innemen gevaarlijk is, maar het is op zijn minst vervelend te noemen.
Allergische reactie
Wanneer je een vis- of schaaldierallergie hebt raden we je met klem af om viscollageen te gebruiken. Kies in dat geval liever voor rundercollageen of een collageen supplement op plantaardige basis.
Sommige collageen supplementen bevatten naast collageenpeptiden ook bepaalde superfoods en kruidenextracten. Dergelijke toevoegingen maken dat collageen poeder gevaarlijk kan zijn, met name bij extreme allergische reacties. Dit ligt dan echter niet aan het aanwezige collageen, maar is puur te wijten aan de toevoegingen van het supplement. Controleer daarom altijd de aanwezige ingrediënten van een supplement, zodat je er zeker van bent dat het geen ingrediënten bevat waarvoor je een allergie hebt.
Wat moet ik doen als ik symptomen van teveel collageen ervaar?
Spijsverteringsproblemen na het innemen van collageen poeder kunnen te wijten zijn aan overdosering van collageen, echter kan het evengoed een lichamelijke reactie zijn op één van andere ingrediënten zoals (kunstmatige) vul- en zoetstoffen in het supplement. Ons advies is dan ook om een puur collageen supplement zonder toevoegingen te nemen. Neem bovendien nooit meer collageen in dan de aanbevolen dosering, zoals vermeld op de verpakking of in de bijsluiter van het product.
Ervaar je een vlezige of visachtige nasmaak na het innemen van een collageen supplement? Kijk dan eens kritisch naar de kwaliteit van je supplement. Je hoeft niet bang te zijn dat collageen drinken gevaarlijk is wanneer de kwaliteit wat lager is, echter is collageen poeder van hogere kwaliteit doorgaans volledig smaakloos. Dit verkleint de kans op een vieze nasmaak aanzienlijk.
Tot slot willen we je op het hart drukken dat mocht je één van bovengenoemde collageen bijwerkingen ervaren (met uitzondering van allergische reacties), er geen enkele reden tot paniek is. Heb vertrouwen in je lichaam en luister goed naar wat het je te vertellen heeft. En mocht je onverhoopt toch een nevenreactie ervaren die je niet helemaal vertrouwd, neem dan altijd het zekere voor het onzekere en neem contact op met je huisarts.