Menu
EUR
Eindejaarssale * Nu 10% korting op alles! Met de code: SALE24
Kaarsen branden, is dat wel zo gezond?

Kaarsen branden, is dat wel zo gezond?

Door: Mieke Hendriks Reacties: 2

Kaarsen branden is gezellig, maar is het ook zo gezellig voor je lichaam? Tijdens de donkere herfst- en winterdagen worden er veel kaarsjes aangestoken. Het zorgt direct voor een gezellige sfeer in huis, maar waar zorgt het eigenlijk nog meer voor?

Het is een feit dat voor elke kaars die geproduceerd wordt, de koolstofvoorraad en daardoor onze oliereserves, het moeten vergelden.Ā Reguliere kaarsen en waxinelichtjes worden namelijk gemaakt van paraffinewas, een restproduct van aardolie. De dampen en stoffen die vrijkomen als je zo'n gezellig lichtje aansteekt zijn helaas niet erg gezond voor je..

De stoffen die onder andere vrij komen als je een kaars brand zijn benzeen en methylbenzeen (tolueen). Deze stoffen kunnen irritatie geven aan je ogen en ademhaling en zelfs kanker veroorzaken als je daar hoge concentraties van inademt.
Natuurlijk is het geen probleem als je heel af en toe een kaars brand, maar brand deze nooit in een slecht geventileerde ruimte en ook niet teveel tegelijk. Pas ook op met geurkaarsen want deze kunnen ook nog eens eczeem en astma triggeren.

Nu vraag je je vast af, kan het ook anders? Natuurlijk kan dat!

Hieronder lees je alles over het goede alternatief dat ik voor je heb gevonden:

BijenwaskaarsenĀ 

Kaarsen van bijenwas

Deze mooie goudgele kaarsen worden met liefde gemaakt van de wasraten die door bijen zijn achtergelaten. Dit maakt dat een bijenwaskaars de meest duurzame kaars op aarde is.

Van bloem naar kaars

Een bij verzameld nectar bij verschillende bloemen en door speciale klieren zetten ze deze om in bijenwas. Van deze was bouwen ze een raat waar ze hun honing en stuifmeel in opslaan. Na een tijdje moet de imker de bijenwas vernieuwen om de bijen gezond te houden. Vervolgens worden er van de raat deze mooie kaarsen gemaakt.

Wist je dat: Een bij ruim 2700 kilmeter moet vliegen om genoeg nectar te verzamelen 1 gram bijenwas. Dus voor 1 kaars van 70 gram moet een deze bij ruim 3x de wereld rondvliegen. Wow!

Bijenwaskaarsen geven niet alleen sfeer, maar kunnen ook een gunstig effect hebben op de luchtwegen en vitaliseren ze de lucht. Ze branden lang en hebben een aangename geur.

Bijenwaskaarsen bestellen >

Wil je dus rekening houden met de gezonde lucht in je huis en toch ook heerlijk genieten van kaarsen probeer dan een van onze mooie bijenwaskaarsen.


Reacties (2)

gravatar
Karin
Geplaatst op 2021-02-09 15:26:49
De bijenwas kaars geeft aan de lont zwart af merk ik steeds ,,het lontje moet ik steeds knippen ook ,,lastig dit?
-
@Karin: vanuit de producent van de bijenwaskaarsen Dipam kregen wij de volgende reactie op jouw vraag:

Het klopt dat de lonten die wij gebruiken kunnen klonten. Dat heeft twee oorzaken. De bijenwas die wij gebruiken is natuurzuiver en dat betekend dat er altijd restmaterialen inzitten die de bijen meebrengen.

We gebruiken als het ware vervuilde was omdat de bijen de was hebben gebruikt. Na dat de was is afgedankt door de bijen en of de overproductie van de honing uit de was is geslingerd zuiveren wij het. Maar dat zuiveren neemt niet alle pollen en andere kleine organische resten meegebracht door de bijen uit de was.

De lonten absorberen de was en daarmee raakt de lont als het ware verstopt. Daardoor ontstaan soms walmende klonten aan de kaarsen. Die moeten worden afgeknipt. Alle kaarsen hebben dit in meer of mindere mate.

Nu worden er om het klonten en walmen te voorkomen lonten gebruikt die geïmpregneerd. De meest gebruikte impregnaties bevatten stoffen die op de lijst voor zeer zorgwekkende stoffen voorkomen zoals bijvoorbeeld Borax. In grote concentraties zijn deze stoffen schadelijk.
Wij hebben besloten dat we helemaal geen stoffen met zeer zorgwekkende substanties in onze lonten willen. Daarbij zijn onze lonten ook van eco katoen. Deze factoren zorgen ervoor dat de lonten meer roeten. Er zitten geen stoffen in die het roet in de lucht oplost.
gravatar
Mieke Hendriks
Geplaatst op 2018-01-04 17:49:54
Dat klopt, want het geeft geen zwarte giftige rook af.
gravatar
Peggy peters
Geplaatst op 2017-12-11 19:12:18
Hallo

Ik heb een vraag
Jullie theelichtjes geven die zeker geen roet aanslag
Ik hoor het graag
Groet Peggy Peters
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta
ā‚¬
Mijn account
Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor ā‚¬55,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!