Kaarsen branden, is dat wel zo gezond?
Kaarsen branden is gezellig, maar is het ook zo gezellig voor je lichaam? Tijdens de donkere herfst- en winterdagen worden er veel kaarsjes aangestoken. Het zorgt direct voor een gezellige sfeer in huis, maar waar zorgt het eigenlijk nog meer voor?
Het is een feit dat voor elke kaars die geproduceerd wordt, de koolstofvoorraad en daardoor onze oliereserves, het moeten vergelden.Ā Reguliere kaarsen en waxinelichtjes worden namelijk gemaakt van paraffinewas, een restproduct van aardolie. De dampen en stoffen die vrijkomen als je zo'n gezellig lichtje aansteekt zijn helaas niet erg gezond voor je..
De stoffen die onder andere vrij komen als je een kaars brand zijn benzeen en methylbenzeen (tolueen). Deze stoffen kunnen irritatie geven aan je ogen en ademhaling en zelfs kanker veroorzaken als je daar hoge concentraties van inademt.
Natuurlijk is het geen probleem als je heel af en toe een kaars brand, maar brand deze nooit in een slecht geventileerde ruimte en ook niet teveel tegelijk. Pas ook op met geurkaarsen want deze kunnen ook nog eens eczeem en astma triggeren.
Nu vraag je je vast af, kan het ook anders? Natuurlijk kan dat!
Hieronder lees je alles over het goede alternatief dat ik voor je heb gevonden:
BijenwaskaarsenĀ
Deze mooie goudgele kaarsen worden met liefde gemaakt van de wasraten die door bijen zijn achtergelaten. Dit maakt dat een bijenwaskaars de meest duurzame kaars op aarde is.
Van bloem naar kaars
Een bij verzameld nectar bij verschillende bloemen en door speciale klieren zetten ze deze om in bijenwas. Van deze was bouwen ze een raat waar ze hun honing en stuifmeel in opslaan. Na een tijdje moet de imker de bijenwas vernieuwen om de bijen gezond te houden. Vervolgens worden er van de raat deze mooie kaarsen gemaakt.
Wist je dat: Een bij ruim 2700 kilmeter moet vliegen om genoeg nectar te verzamelen 1 gram bijenwas. Dus voor 1 kaars van 70 gram moet een deze bij ruim 3x de wereld rondvliegen. Wow!
Bijenwaskaarsen geven niet alleen sfeer, maar kunnen ook een gunstig effect hebben op de luchtwegen en vitaliseren ze de lucht. Ze branden lang en hebben een aangename geur.