Dè pure foodtrends van 2020
Op de Biofach en de Biobeurs waar wij dit jaar zijn geweest kregen mijn collega Deni en ik een goed inkijkje in de pure foodtrends voor 2020. Wat zijn de producten en ontwikkelingen die dit jaar in de schijnwerpers komen te staan? Kijk hieronder samen met mij in de glazen bol, want ik heb mijn top 7 van de leukste pure foodtrends voor je op een rijtje gezet:
1. Plantaardig eten
Er komen steeds meer vleesvervangers op de markt en ook dit jaar komen er bijzondere dingen aan. Wat je nu al kunt proberen is Jackfruit. Door de vlezige/draderige structuur van deze Indiase vrucht lijkt het erg veel op vlees en wordt het veel gebruikt als vleesvervanger. Een lekker recept voor Mexicaans Pulled Jackfruit vind je hier.
2. Zelf brouwen
Ook dit jaar gaan we steeds vaker zelf drankjes brouwen. Bijvoorbeeld gemberbier en kombucha. Kombucha is een drank van gefermenteerde thee en maak je met een bacteriecultuur (kombucha-zwam). Geen tijd of zin om zelf aan de slag te gaan? Hier kun je direct kant en klare Kombucha bestellen.
3. Dé specerij van 2020
De specerij dit dit jaar niet mag ontbreken in je kruidenkastje is familie van de gember en komt uit India: Kardemom. De warme smaak van dit specerij is heerlijk in thee of gebak, maar doet het ook super in hartige gerechten.
4. Tahin (ook wel tahini genoemd)
Tahin is een sesampasta, gemaakt van (geroosterde) sesamzaadjes. Je zal dit in 2020 op veel plekken tegen gaan komen. Er zijn zelfs al ijssalons die van Tahin heerlijk roomijs maken. Heb jij het al geproefd?
5. Vegan kaasplank
Ook de kaasplank met plantaardige kazen doet zijn intrede in 2020. Je vind er bijzondere kazen op, op basis van cashewnoten, tapioca of kikkererwten. Wist je dat je ook heel eenvoudig zelf Parmezaanse kaas kunt maken?
6. Plasticschaamte - No Waste
Dit jaar gaan we nog bewuster om met plastic. Wij kwamen bijvoorbeeld veel producten tegen waarmee je zelf je eigen shampoo, tandpasta of schoonmaakmiddel kunt maken. Tabletjes die je een een navulbare glazen fles kunt stoppen. waarmee je direct een plastic verpakking bespaart.
Ook zijn de verpakkingsvrije supermarkten zijn in opkomst en voor heel veel plastic artikelen zijn nu al super goede vervangers. Denk bijvoorbeeld aan de rietjes van suikerbieten en de wax wraps als vervanger voor huishoudfolie.
7. Van eigen bodem
De laatste trend die ik met je wil delen is de bewustwording van lokaal, seizoensmatig en plasticvrij eten. Dit jaar gaan we meer gebruik maken van Nederlandse groenten uit het seizoen. In het seizoen zijn groentes niet duur en het is ook nog eens veel beter voor het milieu. De bloemkool of prei hoeft niet met een vliegtuig vervoerd te worden, want je kan deze vaak zelf direct bij de boer kopen.
Heb jij misschien nog leuke trends gespot waarmee ik dit lijstje kan aanvullen?
Laat het me dan zeker even weten!