De kracht van gefermenteerde voeding
Misschien heb je de term “gefermenteerd” wel eens gehoord. Maar wat is gefermenteerd? Waarom is gefermenteerde voeding goed voor je? Kun je zelf voeding fermenteren? En als je dat niet wilt, waar koop je gefermenteerde voeding? In deze blog geef ik je alle antwoorden :)
Wat is Fermentatie?
Fermentatie is een proces waarbij koolhydraten/suikers worden afgebroken door bacteriën, schimmels en/of gisten en het wordt omgezet in alcohol of zuren. Van oudsher wordt fermentatie gebruikt om bijvoorbeeld groenten langer houdbaar te maken. Met de komst van de koelkast en diepvriezer kunnen we voeding inmiddels veel langer bewaren, maar gefermenteerde voeding is nog steeds populair. En terecht, want regelmatig gefermenteerde voeding eten of drinken heeft zo zijn voordelen.
Waar moet je aan denken bij gefermenteerde voeding?
Voorbeelden van gefermenteerde groenten zijn o.a.: zuurkool, kimchi, tempeh, natto, zwarte knoflook, miso en zure bommen/augurken.
Voorbeelden van gefermenteerde melk/zuivel is o.a. kaas, kwark, karnemelk maar ook yoghurt / plantaardige yoghurt is gefermenteerd
En verder kun je denk aan o.a. waterkefir, kombucha, zoute haring en appelazijn.
4 redenen: waarom is gefermenteerde voeding goed voor je?
Er zijn vele redenen te noemen waarom het verstandig is regelmatig iets gefermenteerds te eten of drinken. Om je er een paar te geven:
- Vertering: Door voeding te fermenteren worden sommige anti-nutriënten afgebroken waardoor sommige voedingsmiddelen beter te verteren zijn door mensen met een intolerantie. Zo wordt lactose afgebroken bij fermentatie van melk. Daardoor zijn yoghurt en kefir voor sommige mensen beter te verteren dan bijvoorbeeld melk.
- Darmflora: Gefermenteerde voeding bevat probiotische bacteriën, de zogenaamde “goede” bacteriën. Deze bacteriën hebben een positieve invloed op je gezondheid. Gefermenteerde voeding helpt bij het herstellen en optimaliseren van de mond- en darmflora. En een goede darmflora heeft een positieve invloed op je immuunsysteem.
- Vitamines: Daarnaast bevat gefermenteerde voeding verschillende B-vitamines en vitamine K2. B-vitamines zijn o.a. betrokken zijn bij een goede gezondheid van de huid, de energieproductie, ontgifting, en de aanmaak van hormonen en neurotransmitters. Vitamine K2 is belangrijk voor een goede bloedstolling en sterke botten.
- Immuunsysteem: Voedingsmiddelen die gefermenteerd zijn bevatten melkzuur, dat het vermogen heeft om het immuunsysteem te kalmeren. Dit helpt bij het voorkomen en verminderen van (laaggradige) ontstekingen.
Kun je zelf voeding fermenteren?
Vanzelfsprekend kun je zelf voeding fermenteren! Het is niet moeilijk om groenten te fermenteren en super leuk om te doen. Hou er wel rekening mee dat alleen stevige groenten geschikt zijn, dus bijvoorbeeld kool, wortel, spruitjes, komkommer, tomaat, radijs, paprika of rode biet.
Wat heb je nodig om te fermenteren en hoe ga je te werk?
- 1 kg stevige groente
- 20 gram zout
- luchtdicht afsluitbare en gesteriliseerde pot of een Pickle pers van Terrasana (op de productpagina van deze pers staat precies hoe je deze kunt gebruiken)
Snij de groente en houd er rekening mee hoe fijner de groente, hoe sneller gefermenteerd. Doe de groenten in de pot, voeg het zout toe, en kneus de groenten. Door het kneuzen zal het vocht sneller uit de groenten komen.
Staat de groente nog niet onder het vocht? Voeg dan een klein beetje water toe.
Zorg dat de groente niet boven de vloeistof uitkomt. Dit is heel belangrijk! Want anders gaan je groenten schimmelen.
Zet de pot op de warmste plek in je huis. Des te langer je de pot laat staan, des te meer smaak er vrijkomt! Doe de pot iedere dag even open om de lucht eruit te laten. Is de smaak naar wens na ongeveer 3 à 4 dagen, zet dan de pot in de koelkast. Zo vertraag je het verdere fermentatieproces en behoud je de smaak.
Vind je dit allemaal maar gedoe? En hou je van gemak?
Dan hoef je zelf niet in de keuken te gaan staan! Er zijn voldoende gefermenteerde producten te koop. In onze eigen webshop vind je een heel scala aan gefermenteerde producten die lang houdbaar zijn. Voor zuurkool, kimchi en gefermenteerde zuivel kun je ongetwijfeld terecht bij je lokale natuurwinkel.