Menu
EUR
De menstruatiecup: alles wat je erover wilt weten!

De menstruatiecup: alles wat je erover wilt weten!

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Graag neem ik je in deze blog mee in de wereld van de menstruatiecup en leg ik je uitgebreid uit wat een cup nu precies is, waarom je hem zou gebruiken en ontkracht ik de vooroordelen die ik vaak om mij heen hoor.

Menstruatiecups bestaan al sinds de jaren ’30, maar zijn sinds tien jaar langzaamaan populair aan het worden. Het blijkt dat de gemiddelde vrouwen het lastig vinden om hun routine van tampons en (wasbaar)maandverband opzij te zetten voor de veel gemakkelijkere en hygiënische menstruatiecup.

Zelf ben ik jaren geleden al overgestapt op een menstruatiecup en ik wil echt niets anders meer. Het is zo gemakkelijk in gebruik en biedt zoveel meer comfort. Natuurlijk is het in het begin even wennen, zelfs het idee alleen al, maar het is absoluut de moeite waard.

Wat is een menstruatiecup?

Menstruatiecups in verschillende kleuren

In het kort: een menstruatiecup is een zachte cup in de vorm van een eierdopje dat je, net als een tampon, inbrengt tijdens je menstruatie.

Je vouwt de cup dubbel en brengt hem in, waarna het zich vanzelf uitvouwt en een vacuüm creëert. Het grote verschil is dat een tampon menstruatiebloed absorbeert en dat een menstruatiecup het bloed opvangt.

Als de cup vol is, kan je hem eenvoudig legen en hergebruiken. Een goede cup gaat jaren mee!

Waarom zou je een menstruatiecup gebruiken?

  • Een menstruatiecup is veel goedkoper dan maandverband of tampons. Als je overstapt van maandverband of tampons dan heb je een menstruatiecup in een half jaar terugverdiend en blijft goed zodat hij nog jaren meegaat.

  • Een menstruatiecup kan je tot 12 uur achter elkaar dragen. Een cup vangt maar liefst 2 tot 3 keer zoveel bloed op als een tampon. Bij een gemiddelde menstruatie kan je een cup 12 uur aaneengesloten dragen zonder te legen. Een cup vangt maar liefst 30 ml op, ongeveer 1/3 van een normale menstruatie. Dus maar twee keer per dag (s'ochtends en s'avonds) legen of schoonmaken. De cup blijft comfortabel dragen een geeft geen geurtjes af.

  • Menstruatiecups geven een veel beter comfort. Dit is dan ook de meest genoemde reden waarom een cup zo fijn is: je kan sporten, naar de sauna, zwemmen, fietsen, urenlang dansen, helemaal zonder zorgen.

  • Een menstruatiecup is duurzaam en veel beter voor het milieu. Weet je dat een vrouw in haar leven maar liefst 10.000 wegwerpartikelen gebruikt. Ja dat is héél veel. Kan je je voorstellen hoeveel kg afval je bespaart met een menstruatiecup?

  • Menstruatiecups tasten je slijmvlies niet aan. Een cup absorbeert niet maar vangt alleen maar op. Als je een tampondrager bent, dan weet je hoe vervelend het is om een tampon in of uit te doen in je eerste en je laatste dag van je menstruatie. Je vloeit dan nauwelijks maar zo’n tampon blijft maar absorberen, waardoor je slijmvlies beschadigt raakt.

  • Een goede menstruatiecup bevat geen giftige stoffen. Inmiddels weet je vast wel dat de meeste merken maandverband en tampons flink wat giftige stoffen bevat. Een goede menstruatiecup is gemaakt van siliconen (medische siliconen) en bevat gegarandeerd geen BPA, ftalaten of andere schadelijke stoffen.

  • Je bent minder gevoelig voor bacteriële en schimmelinfecties. Ook superfijn natuurlijk! De cup is zelf gifvrij, tast je slijmvlies niet aan en geeft dus geen irritaties aan een gevoelige vagina. Ook de kans op het toxic shock syndrome is aanzienlijk kleiner. Heb je de pech dat je gevoelig bent voor infecties dan is het gebruik van een cup goed en zeker de moeite waard om uit te proberen.

Menstruatiecups in verschillende kleuren op display

En dan nu alle redenen om het niet te doen

Voor alle twijfelaars onder jullie: ik denk dat we elke reden wel voorbij hebben zien komen de afgelopen tijd om niet over te stappen ondanks alle voordelen. Ik deel graag een klein stukje eigen ervaring met je om je over de schroom heen te helpen. Hoe verloopt nu een dag met de menstruatiecup?

1. 'Gedoe en ongemakkelijk' 

’s Ochtends als je thuis bent breng je de cup in. Heb je een gemiddelde menstruatie dan leeg je hem pas als je weer thuis bent. Je verwijdert de cup eenvoudig boven het toilet, gooit hem leeg en plaatst hem terug. En nee, je hoeft hem niet elke keer schoon te maken.

’s Avonds voor het slapen gaan, spoel je hem af onder de kraan en breng je hem weer in. Na de nacht kan je de cup eventueel ook weer afspoelen en terugplaatsen, bijvoorbeeld onder de douche.

Tweemaal per dag afspoelen is echt meer dan voldoende. Aan het einde van je menstruatieperiode kan je de cup schoonmaken met een pH neutrale zeep. Sommige vrouwen steriliseren een cup, bijvoorbeeld door de cup in een bakje water twee minuten in de magnetron te zetten of in een pannetje uit te koken. De cup is dan direct gedesinfecteerd.

2. 'Straks raakt hij kwijt of krijg ik hem niet uit'

De cup kwijtraken of niet uit kunnen doen? Kwijtraken is onmogelijk. Je plaatst de cup in je schede, ongeveer een vingerkootje diep. Je voelt eigenlijk meteen of hij op de goede plek zit en zich goed uitvouwt. Verwijderen doe je niet door aan het steeltje te trekken, want er staat een vacuüm op.

Je drukt zacht de onderkant van de cup in waardoor het vacuüm verbreekt en daarna schuif je zo de cup naar buiten.

3. 'Een menstruatiecup past nooit'

Er is niets aan je lichaam meer flexibel dan je vagina. Vrouwen krijgen kinderen. Als je een goede, flexibele cup kiest, dan voel je er helemaal niets van.

Ben je net begonnen met menstrueren, dan is een tienermaat aan te bevelen, die heeft de doorsnee van een grote tampon.

Wist jij dit over maandverband en tampons?

Wist jij dat 1 vrouw in haar leven ongeveer 16.800 tampons of maandverband gebruikt... Je kunt je nauwelijks voorstellen hoeveel afval vrouwen wereldwijd produceren met hun maandelijkse hygiëneproducten.

Wat daarnaast ook een probleem is, is het feit dat regulier maandverband bleekstoffen bevat en tampons veel vezels loslaten (bekijk hier mijn korte test: wat een tampon in je lichaam achterlaat). Deze stoffen kunnen tijdens je menstruatie dus gewoon in je lichaam terecht komen...

Welke Menstruatiecup is geschikt voor mij?

Bij Puur Mieke hebben wij 2 soorten cups in het assortiment, de Merulacup en de DivineCup. Beide cups worden geproduceerd in Duitsland en zijn gemaakt van medische kwaliteit siliconen. De cups zijn gegarandeerd vrij van chemicaliën, weekmakers, latex, eiwitten, bleekmiddelen, geurstoffen, ftalaten, alkylfenol, PVC en BPA.

De ene vrouw is de andere niet, en zo geldt dat ook voor de menstruatiecup. De vormen verschillen tussen de Merula en de Divine. De DivineCup heeft de bekende trechtervorm, maar de Merulacup heeft een wat rondere vorm. De DivineCup is verkrijgbaar in 3 verschillende maten en de Merulacup in 2. 

Welke maat voor jou het meest geschikt is, is erg persoonlijk (wel of niet een bevalling gehad) en afhankelijk van het verloop van je menstruatie (heftig of licht). Mocht je hierover nog meer advies willen, stuur dan even een berichtje naar onze klantenservice.

 

Heb je nog verdere vragen of twijfels? Deel ze hieronder of mail ons gerust op [email protected]. Wij beantwoorden al je vragen graag!


Reacties (0)

gravatar
Moniek
Geplaatst op 2020-01-21 20:46:57
Kan je een menstruatiecup ook gebruiken als je een spiraaltje hebt?
-
@Moniek: In de veiligheidswaarschuwingen die bijgevoegd is bij de menstruatiecups staat hierover het volgende: Als u een spiraaltje heeft, raadpleeg dan een arts voor het gebruik van een menstruatie cup.
Succes ermee en mocht je nog andere vragen hebben over dit product horen wij dat uiteraard graag.
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta
€
Mijn account
Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €55,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!