Hier vind je allerlei soorten glutenvrij meel om mee te bakken. Maak de lekkerste glutenvrije cakes, broden, pannenkoeken en koekjes met ons diverse aanbod aan pure melen.
Bloem of zelfrijzend bakmeel vervangen door glutenvrij bakmeel
Wanneer je bloem of zelfrijzend bakmeel in recepten wil vervangen door een glutenvrije variant, wil je natuurlijk dat het eindresultaat van je baksels zo dicht mogelijk in de buurt komt van het originele recept. Met name bij het bakken van brood en taart kun je voor een glutenvrij bakmeel vaak het beste een combinatie gebruiken van verschillende glutenvrije meelsoorten. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een mix van boekweitmeel, tapiocazetmeel en amandelmeel. Om het allerbeste en lekkerste resultaat te krijgen moet je aan zo’n glutenvrij bakmeel doorgaans een extra bindmiddel toevoegen. Veel vervangers van bloem binden uit zichzelf namelijk niet al te best, waardoor een bindmiddel als tapiocazetmeel eigenlijk onmisbaar is.
Supermarkten met een wat ruimer assortiment verkopen steeds vaker kant-en-klaar glutenvrij bakmeel. Hartstikke handig zou je denken, echter laat het eindresultaat vaak toch te wensen over. Eeuwig zonde natuurlijk, gezien dit niet in het voordeel is van de reputatie van glutenvrije broden, taarten en andere baksels. Gelukkig is het vervangen van bloem of zelfrijzend bakmeel door een glutenvrij bakmeel dat je zelf hebt samengesteld verre van ingewikkeld. De kunst zit hem enkel in het uitproberen en proeven van verschillende glutenvrije meelmengsels, net zolang totdat je de ideale mix voor een specifiek recept hebt gevonden dat het beste en lekkerste eindresultaat geeft.
Waarom zou je bloem vervangen door glutenvrij bakmeel?
De meest voor de hand liggende reden om bloem of zelfrijzend bakmeel te vervangen voor een glutenvrij bakmeel, is natuurlijk wanneer je een glutenallergie of -intolerantie hebt. Toch is het ook voor mensen die niet binnen deze groep vallen interessant om eens te kijken naar glutenvrije varianten van bakmeel. Zowel bloem als zelfrijzend bakmeel vallen immers onder de noemer ‘lege producten’. Tijdens het productieproces van bloem wordt een groot deel van de aanwezige voedingsstoffen namelijk uit het product gehaald, waardoor er in feite niets meer overblijft van de oorspronkelijke voedingswaarde. Gezien zelfrijzend bakmeel niets meer is dan bloem gemengd met bakpoeder, is ook deze variant van bakmeel niet erg voedzaam. Gek genoeg blijven de gluten dan weer wel aanwezig in de bloem, waardoor mensen met coeliakie dit sowieso niet mogen consumeren.
Kortgezegd is bloem vervangen voor een glutenvrij bakmeel dus beter voor ieders gezondheid, gezien de voedingswaarde ervan een stuk hoger ligt. Let er overigens wel goed op dat je gecertificeerde glutenvrije producten koopt wanneer je coeliakie hebt, anders is er altijd een kans dat er kruisbesmetting heeft plaatsgevonden en er alsnog sporen van gluten in je bloemvervanger aanwezig zijn.
Een zelfrijzend glutenvrij bakmeel maken
Om een glutenvrij bakmeel te maken dat ook nog eens zelfrijzend is, hoef je aan je glutenvrije meelmengsel enkel nog wat bakpoeder toe te voegen. Let er natuurlijk wel op dat je glutenvrij bakpoeder gebruikt, anders is alle moeite alsnog voor niets geweest. Je hebt in onze webshop de keuze uit bakpoeder en bakzout (baking soda). Bakpoeder bevat een combinatie van bakzout en wijnsteenzuur en werkt perfect als rijsmiddel in een glutenvrij bakmeel voor cakes en koekjes. Bevat je recept echter veel zure ingrediënten zoals yoghurt, citroensap of karnemelk, dan kun je in plaats van bakpoeder beter bakzout gebruiken of een gedeelte van het bakpoeder vervangen door bakzout. Bakzout gaat tijdens het bakken namelijk een reactie aan met de zure ingrediënten, waardoor er koolstofdioxide vrijkomt. Koolstofdioxide zorgt ervoor dat je eindproduct, bijvoorbeeld een brood, koekjes of cake, lekker luchtig wordt. Bakpoeder in zijn geheel vervangen voor bakzout doe je echter liever alleen wanneer er voldoende zure ingrediënten in je recept zitten.