Wraps glutenvrij kopen? Varieer met een lekkere wrap
Houd je ook zo van een lekkere wrap? Je kan heerlijk variëren met een wrap. Ideaal om mee te nemen als lunch. Voeg wat verse groentes toe en je hebt een super gezonde wrap! Ben je opzoek naar recepten voor wraps? Bekijk dan ook eens onze lekkere wrap recepten.
Verrassend lekkere glutenvrije wraps
Wanneer je het over wraps hebt, heb je het doorgaans over de tortillawrap, welke oorspronkelijk gebruikt wordt in diverse Mexicaanse gerechten zoals enchilada’s, burrito’s en fajita’s. Als je de term wraps wat breder trekt kan het echter ook gaan over Surinaamse rotivellen of Turkse pizza. Het zijn in dat geval dus de ronde pannenkoeken, welke je vult met allerlei ingrediënten zoals groenten, vlees, vis of vruchten.
Originele Mexicaanse wraps bevatten doorgaans maïs als hoofdingrediënt, een graansoort die erom bekend staat van nature glutenvrij te zijn. Helaas zijn de meeste wraps die je zult vinden in de reguliere supermarkten echter geen glutenvrije wraps, gezien zij veelal tarwe in plaats van maïs als hoofdingrediënt bevatten. Deze wraps zijn dus niet geschikt wanneer je een glutenvrij dieet hebt.
Welke wraps zijn glutenvrij?
Zoals je net kon lezen zijn originele Mexicaanse wraps op basis van maïsmeel in principe glutenvrij. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is echter wel dat het gebruikte maïs niet aan kruisbesmetting onderhevig is geweest. In andere woorden; het maïs mag op geen enkele manier in aanraking zijn geweest met graansoorten welke wel gluten bevatten. Wanneer wraps op basis van maïs 100% glutenvrij zijn, dan wordt dit altijd duidelijk vermeld op de verpakking van de glutenvrije wraps.
Uiteraard worden er naast wraps van maïsmeel meerdere varianten glutenvrije wraps gemaakt. Deze bestaan dan meestal uit een combinatie van diverse glutenvrije meelsoorten zoals boekweitmeel, teffe-meel, bakbananenmeel, kikkererwtenmeel of konjacmeel, maar er zijn ook glutenvrije wraps welke bijvoorbeeld worden gemaakt van het witte kiemvlees van rijpe kokosnoten. Kortom, glutenvrije wraps kunnen gemaakt worden van een veelzijdigheid aan basis-ingrediënten en zijn hierdoor minstens zo lekker of misschien zelfs nog lekkerder als reguliere wraps. Het aanbod aan glutenvrije wraps is jammer genoeg vaak wel wat summier, waardoor het soms wat lastig kan zijn om ze aan te komen.
Maak je glutenvrije wraps helemaal zelf
Nu je al deze ins-en-outs over wraps kent, vraag je jezelf wellicht af of je die heerlijke glutenvrije wraps ook zelf kunt maken. Je kiest dan immers zelf welke ingrediënten je er allemaal in stopt, waardoor je ze niet alleen glutenvrij kunt maken, maar ook nog eens invloed hebt op de voedingswaarde van jouw wraps. Een simpel recept voor het maken van glutenvrije wraps is bovendien altijd erg handig om achter de hand te hebben, bijvoorbeeld wanneer je die overheerlijke quesadila’s op tafel wilt zetten, maar je geen wraps meer in de voorraadkast hebt liggen. Hieronder volgen daarom een aantal eenvoudige receptjes voor glutenvrije wraps, welke je in een handomdraai zelf klaarmaakt en waarvan de benodigde ingrediënten uiteraard verkrijgbaar zijn bij Puur Mieke.
Glutenvrije wraps van boekweit- en kikkererwtenmeel
Met onderstaande ingrediënten maak je binnen 15 minuten +/- 6 overheerlijke glutenvrije wraps.
Ingrediënten
- 100 gram boekweitmeel
- 100 gram kikkererwtenmeel
- 1 ei
- 300 ml water
- Snufje zout
- Kruiden naar smaak (bijv. basilicum, oregano, tijm)
- Kokosolie of olijfolie om in te bakken
Bereiding
- Doe de afgewogen hoeveelheid boekweitmeel, kikkererwtenmeel, het zout en de kruiden in een kom en meng dit door elkaar.
- Meng het ei en het water er vervolgens met een garde of keukenmachine doorheen totdat je een mooi egaal beslag hebt.
- Verwarm een klontje kokosolie of scheutje olijfolie in een crêpe pan of koekenpan en bak de glutenvrije wraps aan beide kanten goudbruin. Probeer hierbij de wraps zo dun mogelijk te maken, zodat ze snel gaar zijn en lekker knapperig worden.
- Je versgebakken wraps zijn op zijn allerlekkerst wanneer ze nog warm zijn, dus zorg ervoor dat je vulling klaar staat en je deze direct op je glutenvrije wrap kunt doen. Eet smakelijk!
Vegan en glutenvrije wraps
Met onderstaande ingrediënten maak je binnen 30 minuten 8 à 10 overheerlijke glutenvrije wraps.
Ingrediënten
- 150 gram kikkererwtenmeel
- 25 gram boekweitgrutten
- 5 gram psylliumvezels
- 400 ml amandelmelk
- 200 ml water
- Snufje zout
- Kokosolie of olijfolie om in te bakken
Bereiding
- Doe de afgewogen hoeveelheid kikkererwtenmeel, boekweitgrutten, psylliumvezels en het zout in een kom en meng dit goed door elkaar. Zorg ervoor dat de psylliumvezels goed verdeeld zijn over het mengsel om klontjes te voorkomen.
- Meng de amandelmelk en het water met een garde of keukenmachine beetje bij beetje door het meelmengsel totdat je een mooi egaal beslag hebt.
- Om de psylliumvezels de kans te geven het vocht op te nemen, laat je het beslag voor je glutenvrije wraps enkele minuten rusten. Meng het hierna nog een keer goed door. Mocht je beslag onverhoopt wat te dik zijn geworden, voeg dan wat extra amandelmelk of water toe aan het mengsel.
- Verwarm een klontje kokosolie of scheutje olijfolie in een koekenpan en bak het beslag minimaal 3 à 4 minuten per kant op middelhoog vuur.
- Zet het vuur lager en bak de glutenvrije wraps nog 1 à 2 minuutjes door. Glutenvrije wraps gemaakt van kikkererwten zullen overigens nooit heel donker van kleur worden.
Tip van Mieke:
Zelfgemaakte glutenvrije wraps zijn in de koelkast nog enkele dagen houdbaar, en vries je ze in dan kun je ze tot wel 3 maanden bewaren!